ІНШОМОВНА КОМУНІКАТИВНА КОМПЕТЕНТНІСТЬ МАЙБУТНІХ ВІЙСЬКОВИХ ФАХІВЦІВ ЯК МЕТА І РЕЗУЛЬТАТ НАВЧАННЯ - Лагодинський O. (Збірник наукових праць "Військова освіта", 2019)
Постановка проблеми. В умовах зближення України з ЄС та НАТО стає необхідним володіння військовими фахівцями іноземною мовою на рівні, достатньому для здійснення взаємодії зі своїми зарубіжними колегами й партнерами. Це, в свою чергу, вимагає трансформації змісту вищої військової освіти. Іншомовна підготовка як частина професійної підготовки військовослужбовців має бути адаптована до найкращих світових стандартів. У цьому зв’язку, актуальним є дослідження іншомовної комунікативної компетентності майбутніх військових фахівців як мети і результату навчання у вищих військових навчальних закладах. Мета статті. Дати визначення поняття “іншомовна комунікативна компетентність майбутніх військових фахівців” у контексті іншомовної підготовки. Результати дослідження. Проаналізовано поняття “іншомовна комунікативна компетентність майбутніх військових фахівців” як мету і результат навчання у контексті іншомовної підготовки у вищих військових навчальних закладах. Така компетентність показує ступінь розвиненості військового професіоналізму та є частиною професійної компетентності майбутніх військових фахівців. Також представлена її структура, яка включає в себе мовний, мовленнєвий, лінгвосоціокультурний, дискурсивний та стратегічний компоненти, що розглядаються як єдине, комплексне, інтегральне, інтелектуальне та особистісне утворення, яке розвивається ході професійної підготовки у вищих військових навчальних закладах та удосконалюється у професійній діяльності, і в ході самостійної роботи та курсах підвищення кваліфікації. Новизна дослідження. Розроблена і представлена повністю нова ідея поняття “іншомовна комунікативна компетентність майбутніх військових фахівців”. Вона розглядається як мета і результат навчання у контексті іншомовної підготовки у вищих військових навчальних закладах, що відображено у її визначенні та структурі. Висновки. Досліджено, що іншомовна комунікативна компетентність майбутніх військових фахівців складається із компонентів, які визначені відповідно до рецептивних і продуктивних видів іншомовної мовленнєвої діяльності. Вони забезпечують можливості виконання професійних завдань майбутніми військовими фахівцями в умовах, наближених до реальних.