ОСОБЛИВОСТІ САМООСВІТНЬОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ ТА СУБ’ЄКТНО-ОРІЄНТОВАНОГО ПІДХОДУ В ЕЛЕКТРОННІЙ ОСВІТІ - Малярчук T.; Даник, Ю. (Збірник наукових праць "Військова освіта", 2019)
У статті представлені результати дослідження оцінки здатності і готовності специфічних категорій тих, хто навчається (наприклад, військовослужбовців) до використання технологій дистанційного навчання. Запропоновано моделі та система оцінки їх здатності і готовності до здійснення освітньої і самоосвітньої діяльності з використанням технологій дистанційного навчання та особливості суб’єктно-орієнтованого підходу в ньому. Отримані теоретичні та практичні результати дослідження проблем та аспектів, які виникають та мають місце в процесі здійснення електронного дистанційного навчання та впровадження і використання технологій електронного мобільного дистанційного навчання базуються на глибокому всебічному аналізі та врахуванні наявного досвіду розвитку та підвищення ефективності процесу дистанційного навчання напрацьованого провідними вітчизняними та іноземними фахівцями. Метою дослідження є аналіз існуючих моделей оцінки готовності тих хто навчається до отримання освіти шляхом використання електронного дистанційного навчання, у тому числі мобільного електронного дистанційного навчання (m-learning). Практичний результат дослідження - це створення нової моделі здійснення освітньої і самоосвітньої діяльності з використанням технологій електронного мобільного дистанційного навчання з оцінкою, формуванням та врахуванням самоосвітньої компетентності військовослужбовців, системою оцінювання здатності, здібностей та готовності до використання технологій електронного дистанційного навчання, у тому числі мобільного електронного дистанційного навчання (m-learning). Дослідження авторів ґрунтується на застосуванні елементів теорій дистанційного навчання, активізації пізнавальної діяльності, індивідуалізації навчання, організації самостійного навчання, безперервного навчання, аналізу використання інформаційних та комунікаційних технологій в освіті, теорії моделювання та практики розробки моделей електронного навчання, емпіричних методів. Інноваційна система розвитку самоосвітньої компетенції тих, хто навчається дає можливість підвищити ефективність процесу електронного дистанційного навчання, у тому числі мобільного електронного дистанційного навчання шляхом суб’єктно-орієнтованого формування у тих, хто навчається, готовності до таких видів навчання.