ПРОГРАМА ФОРМУВАННЯ ГОТОВНОСТІ КУРСАНТІВ ВВНЗ, ЯКІ СПЕЦІАЛІЗУЮТЬСЯ В ПРАКТИЧНІЙ СТРІЛЬБІ ДО ЗМАГАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ - Самсонов, Юрій; Гарбар, Євген; Безбородов, Євген; Толокнєєв, Володимир; Литовченко, Артем (Збірник наукових праць "Військова освіта", 2022)
Розглянуто актуальну проблему удосконалення системи вогневої (стрілецької) підготовки майбутніх офіцерів інституцій сектору безпеки і оборони України із використанням засобів суміжного тренінгу. Проєктна діяльність у напрямі розроблення ефективних та високофункціональних програм формування готовності курсантів вищих військових навчальних закладів (ВВНЗ) інституцій сектору безпеки і оборони України (СБОУ), які спеціалізуються в практичній стрільбі до змагальної діяльності є перспективним напрямом наукової розвідки. Це сприятиме раціональній побудові їхнього навчально-тренувального процесу, підвищенню показників змагальної діяльності та стійкому формуванню у них військово-прикладних навичок стрільби із різних зразків вогнепальної зброї. Не дивлячись на значну кількість робіт з окресленої наукової проблематики, питанням проєктної діяльності у напрямі розроблення програм формування готовності майбутніх офіцерів інституцій СБОУ, які спеціалізуються в практичній стрільбі до змагальної діяльності – присвячено недостатньо досліджень, що потребує подальших наукових розвідок. Головною метою теоретичного дослідження є розроблення програми формування готовності курсантів Національної академії Національної гвардії України (НАНГУ), які спеціалізуються в практичній стрільбі до змагальної діяльності. В процесі проєктної діяльності були використані наступні методи (на теоретичному рівні): аксіоматичні, історичні і логічні, ідеалізації, сходження від конкретного, формалізації тощо. Крім вище перелічених методів, членами науково-дослідної групи (НДГ) використано багаторічний досвід організації системи вогневої підготовки слухачів та курсантів вищих військових навчальних закладів інституцій СБОУ, а також досвід бойових дій. В результаті дослідження нами розроблено «Програму формування готовності курсантів НАНГУ, які спеціалізуються в практичній стрільбі до змагальної діяльності». Розроблена експериментальна «Програма» складається із трьох основних етапів: підготовчого (розподілений на: теоретичний та практичний блоки), основного та констатувального. До участі в тренуваннях відповідно до вимог «Програми» рекомендується залучати курсантів ВВНЗ (закладів вищої освіти зі специфічними умовами навчання), які пройшли базовий курс вогневої (стрілецької) підготовки. Запропонована членами НДГ експериментальна «Програма» розрахована на 6 місяців і рекомендується як засіб суміжного тренінгу в системі секційної роботи майбутніх офіцерів інституцій СБОУ. Очікується, що впровадження у систему секційної роботи курсантів ВВНЗ (закладів вищої освіти зі специфічними умовами навчання) зазначеної вище експериментальної «Програми», сприятиме формуванню у них військово-прикладних навичок (професійних компетентностей), які необхідні для виконання завдань за призначенням із використанням стрілецької зброї у різних умовах службово-бойової (оперативної) діяльності. Результати теоретичного дослідження впроваджені у систему вогневої підготовки (освітній процес) курсантів НАНГУ. Напрями подальших досліджень передбачають апробацію розробленого нами проєкту «Програми формування готовності курсантів НАНГУ, які спеціалізуються в практичній стрільбі до змагальної діяльності» в процесі секційної роботи майбутніх офіцерів Національної гвардії України.