СУТНІСТЬ І ЗМІСТ ФІЗИЧНОЇ ГОТОВНОСТІ МАЙБУТНІХ ОФІЦЕРІВ СУХОПУТНИХ ВІЙСЬК ДО ПРОФЕСІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ - Ягупов, Василь; Коновалов, Денис (Збірник наукових праць "Військова освіта", 2022)
У статті проаналізовано сутність і зміст фізичної готовності майбутніх офіцерів Сухопутних військ до професійної діяльності. Проведено аналіз теоретичних праць фахівців із фізичного виховання, в яких формування фізичної готовності розуміється як процес переходу їх організму з одного стану в інший, що відбувається за рахунок прогресивних функціональних, морфологічних і біохімічних змін в їх організмі. Наголошено про відмінність фізичної готовності офіцерів різних видів і родів військ, а також різних спеціальностей. Обґрунтовано, що фізична готовність майбутнього офіцера Сухопутних військ – це його фізичний стан як військового професіонала, який дозволяє йому успішно виконувати бойові та інші військово-професійні завдання за призначенням відповідно до вимог сучасного бою та стійко переносити фізичні навантаження військово-професійної, у тому числі й безпосередньо управлінської діяльності. З урахуванням цілей, сутності та специфіки військово-професійної діяльності майбутніх офіцерів, сутності та змісту їх фізичної готовності згідно зі вимогами суб’єктно-діяльнісного, контекстного, системного та компетентнісного методологічних підходів, результатів узагальнення основних наукових джерел до визначення структурних компонентів психологічної, професійної та особистісної видів готовності майбутніх військових фахівців до професійної діяльності виокремлено ціннісно-мотиваційний, когнітивний, поведінково-діяльнісний, індивідуально-психічний і суб’єктний компоненти фізичної готовності офіцерів Сухопутних військ Збройних сил України до військово-професійної діяльності.