ВСТУПНА КОМПАНІЯ ДО ВИЩИХ ВІЙСЬКОВИХ НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДІВ І ВІЙСЬКОВИХ НАВЧАЛЬНИХ ПІДРОЗДІЛІВ ЗАКЛАДІВ ВИЩОЇ ОСВІТИ У 2024 РОЦІ: ПІДСУМКИ ЕВРИСТИЧНОГО СОЦІОЛОГІЧНОГО ОПИТУВАННЯ ВСТУПНИКІВ - Черних, Юрій; Кубявка, Микола; Пирогов, Кирило (Збірник наукових праць "Військова освіта", 2025)
Стаття присвячена дослідженню проблемних питань організації вступної компанії до вищих військових навчальних закладів і військових навчальних підрозділів закладів вищої освіти у 2024 році, зокрема аналізу проведення їх комплектування курсантами (студентами) першого курсу. Проблема формування якісного контингенту курсантів (студентів) має низку суперечностей: між недостатньою професійною орієнтацією випускників середніх шкіл та об’єктивно існуючими потребами Збройних Сил України в збалансованій структурі офіцерських кадрі; між, рівнем знань, умінь та навичок вступників з профільних предметів для навчання у вищій військової школі та їх реальним рівнем після закінчення закладів загальної середньої освіти тощо. З метою визначення мотиваційної готовності кандидатів на навчання до служби в Збройних Силах України або інших структурах сил оборони України, а також дослідження рівня освітньої підготовки вступників до навчання у закладах вищої освіти за доручення директора Департаменту військової освіти та науки Міністерства оборони України серед абітурієнтів 2024 року було організовано проведення емпіричного соціологічного дослідження.