ПРОПОЗИЦІЇ ЩОДО УДОСКОНАЛЕННЯ ВІЙСЬКОВОЇ ПІДГОТОВКИ ГРОМАДЯН УКРАЇНИ - Цевельов, Олег; Мітягін, Олег; Шабатіна, Надія (Збірник наукових праць "Військова освіта", 2025)
У статті проведено аналіз системи військової підготовки громадян України в історичній ретроспективі з метою визначення шляхів її удосконалення з урахуванням досвіду та викликів війни на території України, яку розв’язала російська федерація. З врахуванням положень Закону України від 25 березня 1992 року 2232-XII «Про військових обов’язок та військову службу» проаналізовано структуру підготовки громадян України до військової служби. Розроблено структурно-функціональну модель загальновійськової підготовки громадян України та модель системи державного управління з організації військової підготовки громадян України. У статті проаналізовано основні недоліки та шляхи підвищення якості військової підготовки громадян України, надані пропозиції щодо удосконалення нормативно-правової бази з зазначеної проблематики. Зроблено висновок, що підготовка громадян України до військової служби трансформується з урахуванням принципів та найкращих практик зарубіжних країн.