НАУКОВО-МЕТОДИЧНІ ЗАСАДИ НАВЧАННЯ ВІЙСЬКОВО-СПЕЦІАЛЬНИХ ДИСЦИПЛІН МАЙБУТНІХ МАГІСТРІВ З ОРГАНІЗАЦІЇ ВОЄННО-ІСТОРИЧНОЇ РОБОТИ У ВІЙСЬКАХ (СИЛАХ) - Олійник, Леонід; Савіна, Інна (Збірник наукових праць "Військова освіта", 2026)
У статті обґрунтовуються науково-методичні засади навчання військово-спеціальних дисциплін майбутніх магістрів з організації воєнно-історичної роботи у військах (силах). Проаналізовано низку проблем, пов’язаних із підготовкою магістрантів до професійної діяльності в галузі воєнно-історичної роботи, зокрема формування їхніх професійної підготовленості відповідно до сучасних вимог військової освіти та потреб Збройних Сил України. Розглянуто особливості оновлення змісту, форм і методів навчання військово спеціальних дисциплін у вищих військових навчальних закладах. Особливу увагу приділено доцільності застосування сучасних педагогічних технологій та елементів цифрового навчання (моделювання, симуляцій, інтерактивних завдань), які підсилюють практичну спрямованість підготовки майбутніх магістрів. Розкрито принципи підвищення якості підготовки фахівців у контексті гуманізації й гуманітаризації військової освіти. Визначено тенденції розвитку методики навчання військово-спеціальних дисциплін та окреслено перспективи удосконалення професійної підготовки майбутніх магістрів на основі аналізу українського та міжнародного досвіду.