ЗАСТОСУВАННЯ ІНФОРМАЦІЙНО-КОМП’ЮТЕРНИХ ТЕХНОЛОГІЙ ПРИ ВИВЧЕННІ АНГЛІЙСЬКОЇ ВІЙСЬКОВОЇ ТЕРМІНОЛОГІЇ КУРСАНТАМИ НЕМОВНИХ СПЕЦІАЛЬНОСТЕЙ - Твердохліб, Юлія (Збірник наукових праць "Військова освіта", 2026)
У статті досліджено роль інформаційно-комп’ютерних технологій (ІКТ) при вивченні англійської військової термінології курсантами немовних спеціальностей. Зокрема, проаналізовано основні практичні та методологісні інструменти, серед яких використання мультимедійних ресурсів, електронних навчальних платформ, мобільних додатків. Для цього автором статті проведено педагогічний експеримент із застосуванням YouTube, чат-боту GPT, Kahoot та Quizlet для вивчення курсантами немовних спеціальностей військової термінології та проведено порівняльний аналіз результатів експерименту та традиційного навчання за посібниками. Результати експерименту довели, що практико-орієнтоване засвоєння військової термінології з використанням ІКТ є значно ефективнішим порівняно з традиційними методами навчання. Окрім того, з’ясовано, що ІКТ забезпечують підвищення мотивації курсантів до вивчення військової термінології та англійської мови загалом, сприяють кращому засвоєнню англомовних військових термінів, включаючи абревіатури в реальному контексті, сприяють розумінню усного мовлення, сприяють формуванню навичок самостійного вивчення термінології та розвивають здатність працювати з автентичними джерелами інформації, сприяють формуванню цифрової грамотності, необхідної для ефективного функціонування в сучасному військовому середовищі. Показано, що застосування інформаційно-комп’ютерних технологій під час навчання англійської військової термінології не лише підвищує якість мовної підготовки, а й створює умови індивідуалізації навчання, ефективної самостійної навчальної діяльності курсантів та узгодження освітнього процесу з міжнародними стандартами військової освіти. Сформовано висновки та перспективи подальших досліджень щодо застосування інформаційно-комп’ютерних технологій в іншомовній підготовці військових фахівців немовних спеціальностей.