ОСОБЛИВОСТІ РЕАЛІЗАЦІЇ НЕФОРМАЛЬНОЇ ОСВІТИ МАЙБУТНІХ БАКАЛАВРІВ-ФІЛОЛОГІВ В ПРОЦЕСІ ПРОФЕСІЙНОЇ ПІДГОТОВКИ ПРИКОРДОННИКІВ - Хамазюк, Ольга; Блощинський, Ігор; Войтюк, Олена (Збірник наукових праць "Військова освіта", 2026)
Метою статті є аналіз особливостей імплементації та практична демонстрація процедури визнання результатів неформальної освіти у процесі підготовки майбутніх офіцерів-прикордонників за спеціальністю «Філологія» в Національній академії Державної прикордонної служби України імені Богдана Хмельницького. Методи дослідження. Для досягнення поставленої мети були використані такі наукові методи, як: пошук, аналіз, порівняння, оцінювання, обґрунтування, узагальнення, а також систематизація теоретичного та практичного матеріалу щодо визнання результатів неформальної освіти та здійснення процедури зарахування результатів міжнародного стажування. Результати дослідження. Представлено успішну процедуру визнання результатів міжнародного мовного стажування семи курсантів у Середній професійній школі Поліцейського корпусу в Кошице (Словацька Республіка). Курсанти опанували спеціальні фахові компетентності, що відповідають темам освітньої компоненти «Лінгвокраїнознавство Словаччини». Атестація відбулася у формі усного іспиту, за результатами якого набуті знання було визнано та зараховано відповідні практичні заняття з оцінкою «відмінно» (100 балів, ECTS – А). Наукова новизна. Практична демонстрація процедури визнання результатів неформальної освіти, здобутих під час міжнародного стажування, у специфічних умовах відомчого військового закладу вищої освіти сектору безпеки та оборони. Практичне значення дослідження. Досвід НАДПСУ підтверджує ефективність розробленого внутрішнього механізму визнання результатів неформальної освіти, забезпечуючи відповідність вимогам ЄКТС та світовим практикам валідації результатів навчання (VNFIL). Це підвищує якість підготовки офіцерів, їхню академічну мобільність і готовність до транскордонної співпраці. Висновки та перспективи подальших наукових досліджень. Проведений аналіз свідчить про успішну імплементацію процедури визнання результатів неформальної освіти майбутніх офіцерів-прикордонників за спеціальністю «Філологія» в НАДПСУ. Перспективи подальших розвідок включають розширення практики визнання результатів неформальної освіти на інші освітні компоненти (оперативно-службова діяльність, правові дисципліни), дослідження довгострокового впливу мобільності на кар’єрне зростання випускників та розробку уніфікованих критеріїв оцінювання компетентностей в умовах неформального навчання.