СУБ’ЄКТНІСТЬ ВИКЛАДАЧА ВИЩОЇ ВІЙСЬКОВОЇ ШКОЛИ - Рибчук, О. (Збірник наукових праць "Військова освіта", 2019)
Стаття присвячена проблемі становлення викладача вищої військової школи, як суб’єкта педагогічної діяльності. На сьогоднішній день у контексті реформування Збройних Сил України військова освіта набуває особливого значення, а до професійності викладача вищої військової школи висуваються високі вимоги. Досягнення високого рівня професійного розвитку військового педагога залежить від особистого ставлення до професії та власного самосприйняття у ній. У статті проаналізовано філософські, педагогічні та психологічні підходи до визначення сутнісних ознак суб’єктності. Визначені особистісні характеристики суб’єктності викладача вищої військової школи. Результати дослідження дають можливість для напрацювання підходів до підготовки та підвищення кваліфікації військових викладачів, розвитку їх суб’єктності.