ПІДХОДИ ТА МЕТОДИ TALENT MANAGEMENT У СТРАТЕГІЇ УПРАВЛІННЯ КАДРОВИМИ РЕСУРСАМИ ЗБРОЙНИХ СИЛ УКРАЇНИ - Цевельов, Олег; Оліферук, Володимир; Кітура, Олег (Збірник наукових праць "Військова освіта", 2022)
Система управління талантами (Talent management system, TMS) – це інтегрований програмний продукт, який представляє автоматизовані інструменти для вирішення завдань в чотирьох ключових областях: підбор и залучення; управління ефективністю; навчання та розвиток; а також формування заходів заохочення та популяризації. У цій системі під час планування кар’єри потрібно враховувати наступне, а саме – які навички та вміння потрібні кандидату в майбутньому, а не лише зараз. Адже успіх розвитку військового колективу значною мірою залежить не тільки від високого рівня готовності й умінь діяти в бойовій обстановці, а й від ефективності використання особистих якостей військовослужбовців, які є рушійною силою будь-якого військового підрозділу та важливим складником досягнення їм високих позицій з виконання поставлених завдань та результативності підрозділу і військового колективу у цілому. На сьогодні існують масштабні автоматизовані продукти для планування кар’єри, розроблені з урахуванням необхідності постійного моніторингу та оцінки кандидатів на ключові позиції на проміжних етапах. Але таку систему потрібно побудувати самостійно саме для Збройних Сил України та інших військових формувань враховуючи їх досвід формування, підготовки, оснащеності та внутрішньої культури військових колективів й укладу життя. Отже, виникає потреба побудови нової системи управління персоналом, основою якої стане орієнтація на таланти, оскільки управління талантами (Talent Management) – це повний спектр кадрових процесів для залучення, адаптації, розвитку, мотивації та утримання високоефективних спеціалістів у військовій сфері. Управління талантами спрямоване на підвищення ефективності військових процесів за допомогою тренувань і практики (навчань), які роблять особовий склад підрозділу більш продуктивним та цілісним.