ОСВІТНЬО-ПРОФЕСІЙНИЙ КОУЧИНГ У СИСТЕМІ ПРАКТИЧНОЇ ЛІДЕРСЬКОЇ ПІДГОТОВКИ СЛУХАЧІВ ВВНЗ - Вітченко, Андрій; Карпенко, Ірина (Збірник наукових праць "Військова освіта", 2025)
Статтю присвячено актуальній проблемі підвищення ефективності практичної лідерської підготовки офіцерів на основі технології лідерського коучингу. Проаналізовано сучасні наукові підходи до використання різних типів коучингу у професійній освіті, узагальнено інноваційний досвід організації лідерського коучингу у провідних вишах. Встановлено суттєві розходження у розумінні сутності та цільової спрямованості коучингу, недосконалість його класифікації, недостатню технологічність коучингового навчання, що набуває особливої актуальності для розбудови системи інтенсивної практичної підготовки офіцерів-лідерів в умовах сучасної війни. З метою системної реалізації коучингової стратегії інтенсивного тренування слухачів ВВНЗ запропонували нову типологію лідерського коучингу, схарактеризували його основні типи за логікою становлення військового керівника-лідера. Висвітлили бінарну специфіку освітньо-професійного коучингу, визначили його типологічні ознаки, цільове призначення, зміст і послідовність практичної реалізації основних компонентів. Розробили алгоритм обрахування академічного навантаження слухачів, що сприятиме науково обґрунтованому підходу до визначення обсягу і складності навчальних завдань під час освітньо-професійного коучингу.