АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ ТА ШЛЯХИ УДОСКОНАЛЕННЯ ПІДГОТОВКИ ВІЙСЬКОВИХ ФАХІВЦІВ - Максим, Іван; Ступак, Дмитро (Збірник наукових праць "Військова освіта", 2026)
У статті розглянуто проблеми та шляхи удосконалення підготовки військових фахівців. Обґрунтовано актуальність дослідження цієї проблеми, що зумовлена розвитком спроможностей Збройних Сил України в умовах війни російської федерації проти України. Обґрунтовуються актуальні проблеми підготовки військових фахівців у навчальних закладах, як важливого елемента сектору безпеки і оборони держави та основні напрями їх вирішення. В умовах сучасних воєнних загроз і гібридних конфліктів зростають вимоги до рівня професійної підготовки військовослужбовців. У статті проаналізовано основні недоліки існуючої системи підготовки військових фахівців та запропоновано напрями її удосконалення. Основну увагу приділено впровадженню інноваційних методів навчання, а також посилення психологічної та практичної підготовки. Необхідність підвищення рівня військової освіти полягає у тому, що сучасні військові фахівці повинні володіти не лише традиційними знаннями й навичками, а й бути готовими до використання новітніх технологій, ефективного управління підрозділами в умовах невизначеності. Система підготовки в Україні вимагає постійного удосконалення. Дослідження цієї теми є важливим, оскільки від якості підготовки військових фахівців залежить боєздатність країни, ефективність виконання бойових (спеціальних) завдань та безпеки загалом. Актуальність дослідження процесів в системі підготовки військових фахівців підтверджується аналізом повсякденної діяльності Національної гвардії України, інформації з відгуків після закінчення відповідних курсів військовослужбовців, що несе вагомий практичний внесок в реалії сьогодення. Проаналізовано систему підготовки військових фахівців та присвоєння класності військовослужбовцям Національної гвардії України. Досліджено підготовку військових фахівців після закінчення курсів військової підготовки за різними видами діяльності з встановленням проблемних питань, актуальних проблем та шляхів їх удосконалення.