ОБГРУНТУВАННЯ ПРОПОЗИЦІЇ ЩОДО ФОРМУВАННЯ ГАЛУЗЕВОЇ РАМКИ КВАЛІФІКАЦІЙ У ГАЛУЗІ ЗНАНЬ «БЕЗПЕКА ТА ОБОРОНА» НА ОСНОВІ КОМПЕТЕНТНІСНОГО ПІДХОДУ - Цевельов, Олег; Мітягін, Олег; Торчевський, Руслан (Збірник наукових праць "Військова освіта", 2026)
У статті на основі аналізу законодавства України та закордонного досвіду розглянуто етапи формування галузевої рамки кваліфікацій у галузі знань «Безпека та оборона» відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 30 серпня 2024 р. № 1021 «Про внесення змін до переліку галузей знань і спеціальностей, за якими здійснюється підготовка здобувачів вищої та фахової передвищої освіти» на заміну галузі знань «Воєнні науки, національна безпека, безпека державного кордону». Галузева рамка кваліфікацій призначена забезпечити порівняльність кваліфікацій у визначеній галузі знань, які здобуваються у ВВНЗ з кваліфікаціями інших кваліфікаційних систем та має сприяти інтегруванню України до Європейського освітнього простору вищої освіти, визначенню кваліфікацій, які здобуваються у ВВНЗ, як на національному, так і міжнародному рівнях, впровадженню європейських стандартів та принципів забезпечення якості освіти з урахуванням вимог військової служби до професійних компетентностей військових фахівців.