МОДЕЛЮВАННЯ ПРОЦЕСУ РОЗВИТКУ ВІЙСЬКОВОЇ ОСВІТИ В УКРАЇНІ: ПРИНЦИПИ ТА ПІДХОДИ ДО СТАНДАРТИЗАЦІЇ

• В. Оліферук Національний університет оборони України імені Івана Черняховського, м. Київ http://orcid.org/0000-0002-0722-7561
  • Д. Вітер Національний університет оборони України імені Івана Черняховського, м. Київ http://orcid.org/0000-0002-7330-1280
  • Н. Шабатіна Національний університет оборони України імені Івана Черняховського, м. Київ http://orcid.org/0000-0002-5066-9517

Ключові слова:

галузева рамка кваліфікацій, військова освіта, моделювання, принципи, підходи, професійна військова освіта, стандартизація.

Розглянуто методологічні аспекти моделювання процесу розвитку військової освіти в Україні на основі застосування сучасних принципів та підходів до стандартизації, що використовуються у країнах-членах НАТО. Звернено увагу на необхідність імплементації та широкого застосування цих принципів та підходів у процесі вдосконалення системи військової освіти України. Показано зв’язок концептуальних моделей розвитку військової освіти з рамковими документами, які спрямовані на розробку і закріплення кваліфікаційних вимог професійної підготовки офіцерів та військових фахівців.

Біографії авторів

В. Оліферук, Національний університет оборони України імені Івана Черняховського, м. Київ

полковник

кандидат технічних наук

Д. Вітер, Національний університет оборони України імені Івана Черняховського, м. Київ

доктор філософських наук

старший науковий співробітник

Н. Шабатіна, Національний університет оборони України імені Івана Черняховського, м. Київ

старший лейтенант

Посилання

Viter D. Strategichni prioritety pidvischennya boezdatnosti Zbroinyh Syl Ukrainy v konteksti professionalizatsii viyskovoi osvity: politiky i procedury / D. Viter, O. Mityagin // Zb. nauk. pr. CVSD, 2020, № 1(68), S. 133-137.

Hager P. The Integrated View on Competence / Hager P. // M. Mulder (Ed.), Competence-based Vocational and Professional Education. Bridging the Worlds of Work and Education. – Bern: Springer International Publishing, 2017. – Р. 203-228.

Wolf A. Competence-based assessment / A. Wolf. – Philadelphia: Open University Press, 1995. – 156 p.

2020-12-16

ЗАГАЛЬНИЙ