ПРОФІЛЬ КОМПЕТЕНТНОСТЕЙ ЛІДЕРА В ОБЛАСТІ ІННОВАЦІЙ ДЛЯ НАУКОВИХ ПІДРОЗДІЛІВ І НАУКОВИХ УСТАНОВ В СИСТЕМІ МО УКРАЇНИ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.33099/2617-1783/2021-43/113-124

Ключові слова:

лідерство в сфері інновацій, профіль компетентностей, наукове дослідження і інновації, науково-дослідна організація.

Анотація

Інновації стають критично важливими для країн, організацій і окремих осіб у складних ситуаціях у всьому світі. Лідери, відповідальні за інновації в науці, повинні бути компетентні в їх впровадженні. Проте багато з них визнають свою невпевненість в тому, що їх практика буде успішною. Компетентності для лідерства в області інновацій можуть відрізнятися від тих, які використовувалися раніше. Попередні дослідження лідерських компетентностей в сфері інновацій носять обмежений і фрагментований характер. У той час як внесок у сукупність знань зростає, акцент робиться на одній дисципліні або орієнтується на конкретні елементи, а не на всеосяжний, системний огляд основних професійних якостей, необхідних для досягнення успіху. У даній статті пропонується профіль компетентностей для лідерів в області інновацій, отриманий в результаті досліджень в науково-дослідному центрі, що входить до системи Міністерства оборони України. Профіль включає в себе компетентності, які лідери-респонденти зазначили як “критичні”. Для дослідження було сформовано перелік лідерських якостей з багатьох джерел, включаючи авторів бестселерів, доступних програм розвитку лідерства, спостереження авторів і респондентів. Респонденти вказували на сприйняту ними значимість компетентностей в дослідницькій роботі лідерів в області інновацій.

Посилання

Edersheim E. The Definitive Drucker; challenges for tomorrow's executives-final advice from the father of modern management. McGraw-Hill. 2006.

Christensen C.M. The rules of innovation. MIT Technology Review. 2002.

Гушлевська І. Поняття компетентності у вітчизняній та зарубіжній педагогіці. Шлях освіти №3. 2004. - С.22-24.

Овчарук О.В. Компетентності як ключ до формування змісту освіти. Стратегія реформування освіти України. Київ.: К.I.С. 2003. – 295 с.

Родигіна І.В. Компетентнісно орієнтований підхід до навчання. – Х.: Вид. група «Основа». 2005. 96 с.

Дослідження проблеми імплементації європейської сфери освіти і науки в ВВНЗ, ВНП ЗВО України: колективна моногр. за заг. ред. д.пед.н. В. Рижиков; к.ек.н. К. Горячева. Військовий інститут Київського національного університету імені Тараса Шевченка. К.: 2021. – 242 с.

Zangwill W. Lighting strategies for innovation: how the world's best firms create new products. New York: Lexington Books Macmillan. 1993.

Birkinshaw J. H. Unleash innovation in foreign subsidiaries. Harvard Business Review. 2001. pp. 131-137.

Ungerer M. P. Viable business strategies; a field book for leaders. Randburg, South Africa: Knowres publishing. 2011.

Edersheim E. The Definitive Drucker; challenges for tomorrow's executives-final advice from the father of modern management. McGraw-Hill. 2006.

.Bass B.M., Avolio B.J. Improving organizational effectiveness through transformational leadership.Sage Publications.London. 1994. p2.

Illeris K. (2009), Learning, work and competence development. Retrieved February, 2, 2021 [Available from]: http://www.saqa.org.za/docs/events/illeris_paper08.pdf.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-01-10

Номер

Розділ

Статті