ПОРІВНЯЛЬНИЙ АНАЛІЗ ОСОБЛИВОСТЕЙ ПРОФЕСІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ І ПІДГОТОВКИ ПЕРСОНАЛУ ПРИКОРДОННИХ МОБІЛЬНИХ ПІДРОЗДІЛІВ КРАЇН ЄВРОСОЮЗУ І США

У статті висвітлено сучасний досвід підготовки персоналу мобільних підрозділів країн ЄС та США та запропоновано використання передового досвіду для покращення професійної підготовки персоналу мобільних підрозділів Державної прикордонної служби України. Встановлено, що структура мобільних прикордонних підрозділів США представлена загоном спеціальних операцій Прикордонного патруля США із трьома основними підрозділами: BORTAC, BORSTAR, MRT. У країнах ЄС запроваджено прикордонні групи швидкого реагування під егідою агенції Фронтекс. Ці групи об’єднують спеціально навчених експертів з держав-членів ЄС, які тимчасово перебувають у резерві для швидкої оперативної допомоги з питань охорони зовнішнього кордону ЄС. Спільними рисами організації професійної підготовки фахівців мобільних підрозділів США та країн ЄС є інтегративність, прагнення розвивати інтероперабельність персоналу. Виявлено, що система підготовки персоналу мобільних підрозділів США та ЄС відповідає нормам, прийнятим у прикордонних відомствах провідних країн світу, що забезпечує ефективне виконання персоналом обов’язків за посадою на високому професійному рівні.