Компоненти готовності до науково-дослідної діяльності магістрів військового управління

Автор(и)

  • Л. Олійник Національний університет оборони України імені Івана Черняховського, Ukraine https://orcid.org/0000-0002-7375-1281

DOI:

https://doi.org/10.33099/2617-1783/2020-1/203-209

Ключові слова:

магістр військового управління, готовність, компоненти, науково-дослідна діяльність.

Анотація

У статті досліджуються мотиваційний, когнітивний та операційний компоненти готовності магістрів військового управління до науково-дослідної діяльності. Виокремленні компоненти є підґрунтям для визначення рівня готовності магістрів військового управління до науково-дослідної діяльності.

Метою даної статті є привернення уваги суб’єктів освітнього процесу, зокрема науковців до проблематики щодо компонентів готовності магістрів військового управління до науково-дослідної діяльності магістрів військового управління. Для з’ясування в педагогічній теорії та практиці стану досліджуваної проблеми використано методи аналізу, синтезу, порівняння, систематизації і узагальнення.

Запропоновано під ефективністю науково-дослідної діяльності розуміти взаємопов’язаність мотиваційного, когнітивного та операційного компонентів, наявність та вираженість яких утворює відповідний рівень готовності магістрів військового управління до науково-дослідної діяльності.

Обґрунтовано критерії готовності магістрів військового управління до науково-дослідної діяльності: ступінь розвитку мотивації до науково-дослідної діяльності, оволодіння слухачами системою знань, необхідний або достатній для здійснення наукового дослідження, сформованість у слухачів низки гностичних, проектувальних та організаційних умінь. Відповідно до означених компонентів та критеріїв визначено рівні готовності магістрів військового управління до науково-дослідної діяльності.

Встановлено, що компоненти та критерії дозволять експериментально визначити рівень готовності магістрів військового управління до науково-дослідної діяльності. Відповідно до кваліфікованої та методично виваженої організації науково-дослідної діяльності суттєво залежить цілеспрямованість і результативність навчання військово-спеціальних дисциплін магістрів військового управління. Подальший напрямок дослідження буде спрямований на висвітлення аспектів організації самостійної роботи як основи науково-діяльності магістрів військового управління

Біографія автора

Л. Олійник, Національний університет оборони України імені Івана Черняховського

кандидат педагогічних наук,

старший науковий співробітник

 

##submission.downloads##

Опубліковано

2020-06-01

Номер

Розділ

ЗАГАЛЬНИЙ