ПІДГОТОВКА ОФІЦЕРІВ-ЛІДЕРІВ ДЕСАНТНО-ШТУРМОВИХ ВІЙСЬК: ДОСВІД США ДЛЯ УКРАЇНИ

• В. Карпенко Національний університет оборони України імені Івана Черняховського, м. Київ http://orcid.org/0000-0002-3699-353X

Ключові слова:

Десантно-штурмові війська, військова освіта, військове лідерство, офіцер-лідер, стандарти НАТО, підготовка військових фахівців.

У статті розглянуто та проаналізовано сучасну підготовку офіцера-лідера а також формування та розвиток лідерських якостей офіцерів армії США та ВВНЗ України. Розкрито основні розбіжності у підготовці військового лідера, простежено порядок формування та розвиток лідерської позиції офіцерів Десантно-штурмових військ в армії США, узагальнено передовий досвід розвитку військового лідерства майбутніх офіцерів Десантно-штурмових військ. На основі порівняльного аналізу підготовки офіцерів Десантно-штурмових військ в США і в Україні визначено проблемні питання щодо впровадження системи лідерської підготовки у національну систему військової освіти.

Біографія автора

В. Карпенко, Національний університет оборони України імені Івана Черняховського, м. Київ

Посилання

1. Vil'danova M., Vetlugin. R., Sukhareva. A. Sukhoputnyye voyska SSHA: komplektovaniye i podgotovka. Natsional'naya oborona. №8 (2020). URL: https://oborona.ru/includes/periodics/armedforces/2017/0510/143421444/detail.shtml. (Data obrashcheniya: 13.09.2020).

2. Zinka R.V., Shpak O.B., Gavenko B.I. Osobennosti obucheniya kursantov voyennykh uchebnykh zavedeniy. SNP VIKNU. 2013. №35 (44). S. 186-197.

3. Streletskiy A. Sistema podgotovki ofitserskikh kadrov v SSHA. Zarubezhnoye voyennoye obozreniye. 2006. S. 16-21.

4. Army leadership training. URL: https://www.goarmy.com/soldier-life/being-a-soldier/ongoing-training/leadership-training.html. (дата звернення: 20.05.2020).

5. Introduction to army leadership. Leadership track, section 1 URL: https://www.uakron.edu/armyrotc/MS1/24.pdf. (дата звернення: 13.09.2020).

6. Michael D. Developing Leaders at West Point. URL: https://www.psychologytoday.com/us/blog/head-strong/201703/developing-leaders-west-point. (дата звернення: 15.09.2020).

7. Military program. URL:https://www.westpoint.edu/military-program. (дата звернення: 20.09.2020).

8. RedBook:.Academic Program class of 2020. New York : West Point, 2016. 679 p.

9. The U.S. military academy at West Point. URL: https://www.westpoint.edu. (дата звернення: 15.09.2020).

2020-12-16

ЗАГАЛЬНИЙ